ВКС присъди рекордно обезщетение от 800 000 лв. на пострадала в катастрофа

OFFNews 04 ноември 2023 в 10:39 9875 1

ВКС

Снимка Архив

Върховният касационен съд присъди рекордно обезщетение от 800 000 лв. на жена с изключително тежки увреждания след катастрофа от 2015 г. Сумата ще трябва да бъде платена от застрахователя по "Гражданска отговорност", съобщи "Лекс".

Уврежданията на 21-годишната тогава жена са тежки. Тя е била в кома осем дни, претърпяла е две операции, около година е била на легло и състоянието й продължава да е сериозно. А прогнозите за здравето й не са оптимистични.

Съдът описва състоянието на пострадалата в катастрофата години след инцидента така: "Ищцата изпитва постоянно главоболие, световъртеж, замайване, дясната очна цепка не се затваря, което провокира сълзотечение, има намален слух и непрекъснат шум в ушите, получава епилептични припадъци с прехапване на езика, пяна на устата, тонично-клонични гърчове, медикаментозно овладени, има тремор на ръцете, координационни нарушения и затруднена самостоятелна походка, свръхнормено напълняване, парализа на лицевата мускулатура вдясно на лицето, която е с трайни и необратими последици".

Последиците обаче не са само физически, а и психически и те не са обратими. За нея и малкото й дете се грижи майка й.

И Софийският градски съд, и Софийският апелативен съд преценяват, че справедливото обезщетение за нея е общо 600 000 лв. Т.е. те ѝ присъждат още 200 000 лв., а не претендираните от момичето 400 000 лв.

Според върховните съдии обаче двете инстанции не са оценили в достатъчна степен релевантните обективно съществуващи и установени по делото обстоятелства. И присъжда обезщетението от 800 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика