ВКП: За част от лицата в 'списъка Петков' МВР няма никаква информация

Премиерът ни даде 588 страници за 19 лица, министър Рашков - само 6 страници

OFFNews 22 февруари 2022 в 13:04 2339 1

Върховната касационна прокуратура е получила само 6 страници информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков по списъка с 19 лица, предаден на ВКП от премиера Кирил Петков. Медийните публикаци, предоставени от министър-председателя, са в общ обем от 588 страници, съобщават от прокуратурата. 

Във връзка с извършвана проверка ВКП изиска от Министерство на вътрешните работи и от други правоохранителни органи и служби за сигурност, част от изпълнителната власт, пълна информация за лицата от списъка, както и дали и какви действия са предприели спрямо същите съгласно законовите им правомощия. 

Към момента във ВКП е постъпил следния обем от информация, както следва: от министъра на вътрешните работи – 6 стр. (шест страници), от Държавна агенция „Национална сигурност“ – 8 стр. (осем страници), както и от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. 

Въпреки указания срок от наблюдаващите прокурори за предоставяне на информацията до 17.02.2022 г., такава все още не е постъпила от ГДБОП-МВР и Централно управление на НАП. В тази връзка са изпратени напомнителни писма за предприемане на съответните действия и изпращане незабавно във ВКП на изисканата информация. Институциите са предупредени за отговорността им по чл. 405, ал.1 от ЗСВ при неизпълнение на разпореждане на прокурор, дадено по съответния ред. 

След анализ на постъпилите до момента материали се установява, че по отношение на част от лицата, посочени от министър-председателя, липсва каквато и да е информация. Съгласно Конституцията и законите на страната разкриването на престъпления е правомощие на изпълнителната власт, в частност на МВР, които при установяване на данни за извършени престъпления следва незабавно да уведомят прокуратурата. Липсата на информация от органите на МВР сочи, че същите не са предприели необходимите по закон действия по разкриване на евентуално извършени престъпления от лицата, посочени от г-н Кирил Петков, пишат още от ВКП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови