ВКП отмени отказа на спецпрокуратурата да разследва Христо Терзийски

OFFNews 15 февруари 2022 в 14:45 5860 1

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа на спецпрокуратурата да образува разследване по сигнал за участие в организирана престъпна група срещу бившия директор полицията, ексвътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Христо Терзийски. Произнасянето на ВКП е по жалба на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

Това става ясно от постановление на ВКП, издадено на 21 януари, съобщи Свободна Европа. По-късно информацията бе потвърдена и от шефа на спецпрокуратурата Веселина Маджарова, но отказа да коментира решението на ВКП.

През декември 2021 г. вътрешното министерство официално съобщи, че атакува пред ВКП отказ на спецпрокруатурата да разследва Терзийски. Той е постановен на 6 януари и е потвърден от Апелативната специализирана прокуратура на 22 март 2021 г.

Сега последната инстанция в държавното обвинение отменя тези две постановления и връща казуса отново на спецпрокуратурата, за да прецени "всички материали, относими към преписката", и да направи "правилни и обосновани правни изводи".

Основната критика на ВКП е, че първата инстанция е отказала да образува разследване срещу Терзийски "при липса на мотиви въз основа, на които да може да се направи обективна преценка за наличие или липса на данни по преписката за извършено престъпление от общ характер".

Потвърдено е възражението на МВР, че този отказ е постановен преди изпращането на протоколите от използваните по разработката срещу Терзийски специални разузнавателни средства. Така резултатите от подслушването не са били взети предвид от спецобвинителите, когато са преценили, че няма достатъчно данни за образуване на разследване.

"В конкретния случай вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор при СП е формирано при неизяснени в пълнота фактически данни поради прибързани и неправилно обосновани правни изводи", констатират от ВКП.

Разработката на "Вътрешна сигурност" в МВР бе събрала данни, че Терзийски е участвал заедно със свои колеги от Главна дирекция “Национална полиция” в организирана престъпна група. Тези заключения са докладвани на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов, както и на ДАНС и прокуратурата.

През юни 2020 г. водещите разработката са докладвали, че са събрали достатъчно данни за "съществуването на ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП", съобщи МВР преди два месеца, с уточнението, че въз основа на това заключение е направено искане "за образуване на досъдебно производство", но това е било отхвърлено от двете спецпрокуратури.

Терзийски смени Маринов като вътрешен министър през юли 2020 г. заради случаите на полицейско насилие в началото на миналогодишните протести и сблъсъците между униформени и граждани, които се опитваха да стигнат плажа в парк "Росенец", където е летния сарай на Ахмед Доган. Дотогава той оглавяваше националната полиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!