Висшият адвокатски съвет пита НАП: Има ли проверки срещу нашите семейства?

OFFNews 04 ноември 2017 в 10:25 12547 0

Снимка sxc.hu

Висшият адвокатски съвет излезе с остра декларация след появил се в публичното пространство документ с неясен произход и подозрително съдържание. Документът показвал, че НАП искат да проверяват семейства на съдии, а в това юристите видяха опит за натиск и оказване на влияние.

Ако документът е истински, ВАС биха счели поведението на Агенцията за "недопустимо", пишат в декларацията си съдиите. 

Ето пълния ѝ текст: 

В публичното пространство се появи информация за наличието на доклад от 11.08.2017 г. на директора на Дирекция „Контрол“ при ТД на НАП – Бургас, с който се иска извършването на проверка на семейства на съдии, счетоводни фирми и адвокатски дружества, които обслужват задължени лица по издадени заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Висшият адвокатски съвет изиска официална информация от НАП дали действително документ с подобно съдържание съществува.

Висшият адвокатски съвет счита, че подобно отношение на данъчната администрация към адвокати и адвокатски дружества, ако доклад с такова съдържание действително съществува, е абсолютно недопустимо.

Адвокатурата изпълнява конституционно възложено правомощие по защита правата и законните интереси на гражданите и юридическите лица, включително и защита, в рамките на административни производства, каквито са данъчните.

Всяко вмешателство и опит, чрез други извънпроцесуални средства, да се оказва влияние върху адвокати, като защитници на граждани и юридически лица, чрез нарочни проверки, и то инициирани именно защото са представители на задължени лица, е не само незаконосъобразно, но и недопустимо, с оглед основните принципи на правовата държава, каквато считаме че България е.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови