Виктор Спига вече е в България. Защитата се готви да обжалва, ако го арестуват

Италианските разследващи са намерили петно в колата на заподозрения за убийството на Алена Щерк костариканец

OFFNews 15 юни 2022 в 15:42 1774 0

Виктор Спига

Снимка Стопкадър БНТ

Заподозреният в убийството на IT специалистката Алена Щерк костариканец Виктор Спига кацна на Летище София, след като бе екстрадиран от Италия.

На българска земя го чакаше адвокатът му Любен Казанлиев, който заяви, че очаква съдът да му наложи най-тежката мярка за неотклонение и че са готови да я обжалват.

Казанлиев заяви, цитиран от БНТ, че не е коментирал с клиента си преквалифицирането на обвинението срещу него в убийство по особено жесток начин.

"В последните дни сме си говорили за личните му неща, за апартамента, работата му, за дружеството – неща, които имам да свърша по тях. В първите дни казваше, че е невинен и няма общо със случая и ми даваше насоки какво да говоря пред медиите. Утре следва да му бъде повдигнато официално обвинение и да се определи мярка за неотклонение. Първоначално ще бъде задържан за 72 часа и после, може би, ще реши съдът. Ако му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение, което аз очаквам, ще обжалваме и в зависимост от материалите по делото, ще градим защитна стратегия", обясни защитникът.

Виктор Спига се е съгласил доброволно на екстрадиция от Италия по съвет на италианския си адвокат и българския му колега.

Любен Казанлиев добави, че в Италия са извършени процесуално-следствени действия и е проверен щателно автомобилът, с който Спига е пътувал. Намерено е петно от неорганично вещество на стелката при седалката до мястото на шофьора, като не може да се каже дали това е нова следа или нещо, останало от преди.

Спига и Щерк са имали общ бизнес преди да се разделят. Основна версия на разследването е, че престъплението е извършено от ревност. Известно е, че той е напуснал страната в деня на изчезването ѝ.

След убийството стана ясно, че Алена Щерк е подавала сигнали в полицията срещу бившия си приятел. Тя беше открита мъртва след издирване в края на май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови