ВАС спаси оранжерията в сарая на Доган в парк Росенец

Според върховните магистрати от заповедта на зам.-кмета на Бургас не става коя част от постройките трябва да бъде разрушена

OFFNews 22 ноември 2022 в 14:18 2144 0

сарай

Снимка Архив

Сараят на Ахмед Доган.

Върховният административен съд окончателно отмени заповед на зам.-кмета на община Бургас, според която сочената като близка до почетния председател на ДПС Ахмед Доган фирма "Хермес Солар" трябва да махне незаконна оранжерия в сарая в лесопарк "Росенец".

Решението е от вчера. С него съдът констатира, че в заповедта за премахване на незаконните постройки, подписана от зам.-кмета на Бургас по "Строителство, инвестиции и регионално развитие", не са описани достатъчно детайлно и ясно кои точно незаконни постройки и с каква площ трябва да бъдат премахнати като незаконни, съобщи "Дневник".

Тричленката на ВАС обяснява, че при новото разглеждане на делото е назначена допълнителна експертиза, която да установи "индивидуализацията на строежа и момента на изграждане". Административният акт е издаден от компетентен орган и в предвидената от закона форма, но при допуснати съществени нарушения на съдопроизводствените правила, несъобразяване с материалния закон и в противоречие с целите на закона. Съдът приема, че изграденият в имота обект безспорно е оранжерия, която по смисъла на ЗУТ е строеж. Но има значително несъответствието между измерения в административното производство обект от 500 кв. м и установената по делото обща площ на оранжерията от 912 кв. м, "което сочи за разпоредено премахване едва на половината от реално разположения в имота обект".

Наредената за премахване сглобяема постройка от три части е с различен размер, като общата площ е 912 кв. м., но описаната в заповедта на зам.-кмета сграда "не е индивидуализирана в достатъчна степен, което възпрепятства възможността за надлежен съдебен контрол". От въпросната заповед за премахване на обект от 500 кв. м не става ясно целият обект ли трябва да бъде срутен или част от него, се мотивира ВАС.

"Доколкото в заповедта е наредено премахване на "оранжерия" с площ, неотговаряща на измерената при проверката на вещото лице и предвид липсата на конкретизация в акта, то правилно съдът приема, че издадената заповед не съдържа точно и ясно индивидуализиране на наредения за премахване обект, което обосновава извод за нейната незаконосъобразност", изтъкват върховните магистрати.

И допълват, че тази неяснота нарушава изискванията за форма, постановени в чл. 59, ал. 2, т. 4 и 5 на Административно-процесуалния кодекс.

"Крайният извод на административния съд, че заповедта на зам.-кмета по "Строителство, инвестиции и регионално развитие" на община Бургас е незаконосъобразна и следва да се отмени, е правилен", се казва още в мотивите към решението на ВАС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови