ВАС разреши на партиите да определят членовете на РИК с е-подпис

OFFNews 10 август 2022 в 15:37 1526 0

съд

Снимка Архив

ВАС

Върховният административен съд излезе с първото си решение във връзка с предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 октомври по жалба на "Демократична България". С него ВАС отмени решението на ЦИК от 2 август, с което се предвиждаше документите на партиите за определяне на членове в районните избирателни комисии да са подписани саморъчно, без да е необходима нотариална заверка.

ВАС препрати преписката на ЦИК за ново произнасяне, като спази указанията, посочени в мотивите на съда.

Върховните магистрати приемат, че изискването на ЦИК противоречи на разпоредби от националното и европейското законодателство. Общият принцип (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен подпис или с квалифициран електронен подпис.

ВАС се позовава на разпоредба в Закона за електронното управление, според която административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, са длъжни да ги предоставят и по електронен път.

Освен това в чл. 13, ал. 3 от Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги е посочено, че квалифицираният е-подпис отговаря на Регламента на ЕС от 2014 г. Той има същата стойност като обикновения подпис, положен върху документи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!