ВАС потвърди конфликт на интереси при бившия управител на МБАЛ-Велинград

OFFNews 26 юли 2022 в 13:02 1597 0

МБАЛ

Снимка Архив

МБАЛ-Велинград

Върховният административен съд остави в сила решение на Административния съд в Пазарджик, с което е потвърден конфликтът на интереси по отношение на бившия управител на Многопрофилната болница за активно лечение - Велинград д-р Жеко Чешмеджиев, съобщиха от КПКОНПИ.

Върховните съдии посочват, че първоинстанционният съд „правилно е приел, че е доказано наличието на икономическа зависимост и че тя е породила основателни съмнения в безпристрастността и обективността на лицето, което заема висша публична длъжност“.

Като управител на болницата през 2019 г. д-р Чешмеджиев е подписал договор, с който МБАЛ - Велинград отдава под наем за 5 г. на „Медицински център Велинград 2017“ ЕООД 12 помещения в болнична сграда, ведно със съответното оборудване и техника. Няма решение на Общинския съвет, като едноличен собственик на капитала на болницата, което да оправомощава управителя й да отдава под наем такава болнична собственост.

Според КПКОНПИ има икономическа свързаност, тъй като лекарят дава под наем кабинети и оборудване на друго здравно заведение, в което той самият има практика по договор със съответните доходи от тази практика.

Общата сума, наложена на д-р Жеко Чешмеджиев като глоби и отнемания на материална облага, е в размер на 26 833 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови