ВАС отхвърли жалбите на 'Продължаваме промяната' за ръководните места в РИК

OFFNews 19 август 2022 в 20:24 4240 6

съд

Снимка БНР

ВАС

Върховният административен съд е отхвърлил всички 12 жалби от коалиция "Продължаваме промяната" за назначаване съставите на районните избирателни комисии.

Това докладва на днешното заседание на ЦИК говорителят на комисията Росица Матева, цитирана от БНР.

Точно преди седмица стана ясно, че благодарение на подкрепата от "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС получиха всички ръководни постове в районните избирателни комисии, които ЦИК разпредели. Това са около 1/4 от РИК-овете в страната, сред които многомандатните райони в Бургас, Пловдив-град, Пловдив-област.

Така ГЕРБ и ДПС ще се контролират един друг във всички гласувани от ЦИК районни комисии. Само в един МИР ръководната двойка е ГЕРБ и БСП.

По закон партиите се договарят пред областните управители за постовете им в РИК. Например в трите столични многомандатни райони единият председател е от "Продължаваме промяната", другият от "Демократична България", а третият от ГЕРБ. Другата изключително важна длъжност - секретар, е от друга формация.

Ролята на председателя и на секретаря на РИК е изключително важна за изхода на изборите, тъй като те са хората, които подписват протоколите, сигнализират за нарушения и пр.

Тогава "Промяната" обяви, че ще обжалва пред ВАС решението на ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

5

Valioka

20.08 2022 в 12:50

Боклуци!!! Запишете това мнение - след изборите предстои коалиция между ГЕРБ и ДПС с мотив, че държавата трябва да се вкара в релси след "некомпетентното" управление на ПП...

9347

4

Анализи

19.08 2022 в 22:02

Някой очаквал ли е нещо друго. Стожерите на клептокрацията, ГЕРБ, ДПС ,ИТН са добре платени, включително и "независимия съд".