ВАС няма да се занимава с жалбата на 'Моя страна България' срещу назначението на Сарафов

OFFNews 14 юли 2023 в 14:53 1712 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

Върховният административен съд остави без разглеждане жалба на Сдружението с нестопанска цел "Моя страна България" срещу решение на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за назначаването на Борислав Сарафов за временно и.ф. главен прокурор.

Върховните магистрати се аргументират с факта, че сдруженията на юридически и физически лица с нестопанска цел могат да оспорват индивидуални административни актове, ако с тях се засягат или могат да бъдат засегнати общи права, свободи и законни интереси или се пораждат задължения за членуващите в сдружението лица. Правният интерес трябва да е пряк, личен и непосредствен.

Наличието на правен интерес у оспорващия представлява абсолютна процесуална предпоставка за разглеждане на жалбата по същество и следва да бъде доказано във всеки конкретен случай, а доказателствената тежест се носи от оспорващия. Именно поради тази причина съдът винаги и независимо от положението, в което се намира съдебния процес (пред коя съдебна инстанция или в коя фаза от развитието на производството), е длъжен да следи служебно за наличието на правен интерес от обжалване, тъй като липсата му прегражда правото на оспорване на акта.

При тези обстоятелства между страните не съществува административно правоотношение с очертан от закона предмет на регулиране, поради което сдружение "Моя страна България" няма правен интерес от обжалването му.

Недопустимостта на жалбата срещу оспорения акт води до недопустимост и на искането за спиране на допуснатото с разпореждането на органа предварително изпълнение на процесното решение. Спирането на допуснатото изпълнение е законоустановена мярка, която е приспособена към нуждата от обезпечителна защита в административния процес, като осуетява осъществяване на материалните права или задължения, създадени с акта, обясняват от ВАС.

Жалбата срещу разпореждането, с което е допуснато предварителното изпълнение на един индивидуален административен акт е средство за защита срещу ефекта, който предварителното изпълнение има върху субективното право, чиято защита се търси в съда чрез оспорването на индивидуалния административен акт, допълват върховните магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика