Варненски съд отказа екстрадиция на украинец, търсен за пет престъпления в родината му

OFFNews 29 март 2023 в 15:11 1420 0

съд

Снимка Архив

Отказ

Украинецът Игор Е., издирван за пет тежки престъпления в родината му, няма да бъде екстрадиран заради военното положение там, реши окончателно Апелативният съд във Варна. 

30-годишният мъж бе задържан в морската ни столица преди месец. Украинската прокуратура е поискала да бъде екстрадиран, за да бъде съден. Първо окръжният съд, а след него и апелативният отказаха. Мотивите на магистратите са, че при въвеждането на военно положение в Украйна през март м.г. заради рускатаинвазия, властите в Киев са декларирали пред Съвета на Европа, че временно спират изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес, съобщи "Лекс".

"С удължаването на военното положение с президентски указ от 06.02. тази година отново Съветът на Европа е бил уведомен за дерогацията, заради приети извънредни закони, включително в областта на наказателното правораздаване. Затова съдебният състав прие, че към настоящия момент правата на исканото лице не могат да бъдат защитени от украинската държава за времето на обявеното военно положение и до оттегляне на заявената дерогация", изтъкват апелативните съдии.

Освен това още миналата година Украйна е заявила, че не може да гарантира пълното изпълнение на над 15 международни договора, докато не бъде прекратена руската агресия, а сред тези договори е и Европейската конвенция за екстрадиция.

"С оглед всичко това евентуалното предаване на лицето за водене на наказателно производство срещу него към настоящия момент би довело до накърняване на негови права, гарантирани от международни договори, по които България е страна, и които би нарушила при евентуална екстрадиция", допълват от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови