ВАП пита Стойчо Кацаров защо не прилага собствения си план за справяне с COVID-19

Прокуратурата отправи завоалирани упреци към министъра за контрола на мерките срещу пандемията, лекарствата и третата доза ваксина

OFFNews 25 август 2021 в 13:54 5406 0

Върховната административна прокуратура изисква от служебния министър Стойчо Кацаров информация по въпроса какви мерки се предприемат за ограничаване разпространението на COVID-19 в страната, съобщиха от ВАП, като обясняват искането си със скока на заразените и заради множеството запитвания на граждани, медици и служители в сферата на образованието.

От прокуратурата напомнят, че едва близо 16% от населението е ваксинирано и "предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ), за да може до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу Ковид-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините".

Кацаров ще трябва да отговори и дали МЗ е искало информация от ЕМА за поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока.

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките.

МЗ трябва да информира ВАП и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели.

Прокуратурата пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим.

ВАП изисква и информация за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна