ВАП пита министъра на културата дали предшественикът му е купувал имот в Копривщица

OFFNews 29 юни 2021 в 16:59 2312 1

Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка по информация в медиите за закупен имот от бивш министър на културата в град Копривщица.

Предвид засиления обществен и медиен интерес и на основание чл.145, ал.1, т.1 от Закона за съдебната власт ВАП изиска от служебния министър проф. Велислав Минеков информация за наличието на план за опазване и управление на архитектурно-исторически резерват Копривщица. Териториално-устройствената защита на недвижимото културно наследство обхваща и планове за опазване и управление на недвижими културни ценности.

В съобщението на прокуратурата не се съобщава за кой предшественик на Минеков става дума. Но наскоро сдружение "Зограф" изнесе данни за Боил Банов.

"Националната агенция за приходите (НАП) е редно да започне проверка на бившия министър на културата Боил Банов, личното благосъстояние на когото сериозно се подобри по време на мандата му. От неговата имущecтвeнa дeклaрaция в рeгиcтърa нa лицaтa, зaeмaщи виcши публични длъжнocти, кaчeнa нa caйтa нa Кoмиcиятa зa прoтивoдeйcтвиe нa кoрупциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaкoннo придoбитoтo имущecтвo (КПКOНПИ), cе разбира, чe прeз 2018 г. тoй ce e cдoбил в Архитектурно-историческия резерват гр. Кoпривщицa c къщa c oбщa рaзгънaтa зacтрoeнa плoщ oт 140 кв. мeтрa, кaктo и c двoрнo мяcтo към нeя oт 324 кв. м", обявиха от сдружението

Справка на сайта на Антикорупционната комисия показва също, че през 2019 г. министър Банов си е купил и високопроходим автомобил „Ленд Роувър фрилендър", подходящ за офроуд приключения.

"Шансът да успеете наистина да си закупите къща с дворно място във възрожденска Копривища за такива смешни пари обаче е мисия невъзможна. Ако разгледате обявите на агенции за недвижими имоти, лесно ще установите, че къщи с тази квадратура и с дворни места на подобни повече от атрактивни цени в подбалканското градче не се предлагат и не се продават - нито днес, нито през последните 3-4 г.", допълниха от "Зограф".

От ВАП се позовават на чл.81, ал.4 от Закона за културното наследство (ЗКН), където е регламентирано как се изготвят плановете за опазване и управление и напомнят, че Копривщица е обявена за архитектурно-исторически резерват с Постановление на МС № 28 от 29.06.1971 г.

Прокуратурата сезира министър Минеков да упражни правомощията си и да върне информация в кратък срок.

Изнесените данни за данъчни други нарушения отиват във Върховната касационна прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови