ВАП назначи проверка за препаратите, използвани за растителна защита

OFFNews 14 юли 2020 в 16:39 2997 0

Върховната административна прокуратура възлага на аграрния министър Десислава Танева да провери дали в страната се внасят, продават и използват неразрешени препарати за растителна защита.

Във ВАП е образувана преписка по информация в медиите, в която се съдържат данни, че земеделски производители използват неразрешени препарати.

Проверката, възложена от ВАП, трябва да установи осъществява ли се внос, пускане на пазара или употреба на неразрешени или негодни продукти за растителна защита, както и на продукти за растителна защита от лица, които не притежават разрешение за пускане на пазара и употреба.

Спазват ли се забраните по чл. 101, чл. 107 Закон за защита на растенията (ЗЗР). Обхватът на проверката трябва да установи земеделските производители използват ли препарати за растителна защита, които не са разрешени или съдържат такива съставки.

ВАП настоява резултатите да се обобщят в доклад. В случай, че се разкрият и други обстоятелства от значение за правилното изясняване на поставените въпроси те следва да бъдат описани в обобщаващия акт. В него трябва да бъдат отбелязани също направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица.

Докладът от проверката трябва да бъде представен на ВАП в най-кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови