ВАП нареди проверка по сигнал за изтребване на пчелите

OFFNews 23 юни 2020 в 15:35 2955 1

Върховната административна прокуратура (ВАП) ангажира аграрния министър и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да предприемат мерки за опазване на пчелите от отравяне с препарати, които често се използват за растителна защита.

Действията на прокуратурата са предприети по сигнал, подаден по електронен път от журналиста Валя Ахчиева до главния прокурор. В него се съобщава, че в Плевенския регион умишлено се умъртвяват пчели от години, като до момента различни институции отказвали да се ангажират и разрешат проблема. Според автора на сигнала, това се осъществявало от арендатори, които пръскали със забранени за ЕС вещества за растителна защита, смъртоносни за пчелите.

ВАП е разпоредила на Окръжната прокуратура в Плевен да проследи хода на проверката.

Същевременно ВАП ангажира министъра на земеделието и БАБХ да предприемат мерки за опазването на пчелите, съгласно чл.1, т.6 от Закона за пчеларството (ЗП) и осигуряване на условия за развитието на пчеларството като подотрасъл на животновъдството. Ще се следи и дали се спазва наредбата на аграрния министър за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

За предприетите мерки ВАП трябва да бъде уведомена в най-кратък срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови