В Свиленград задържаха двама за трафик на мигранти от Афганистан

OFFNews 15 ноември 2020 в 16:58 1997 0

Районна прокуратура – Свиленград привлече като обвиняеми двама мъже за това, за участие в трафик на 19 чужди граждани, от които 2 ненавършили 16 годишна възраст. Те са обвинени в престъпление по чл. 281 ал.2 т.1 т.4 и т.5 във вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, като спрямо Д.Ф. обвинението е и за това, че е действал като помагач на Т.П.

На 14 ноември 2020 г., към 08,30 часа, служители на Дирекция “Вътрешна сигурност“- МВР, ОД на МВР-Хасково и РУ-Свиленград са установили и задържали в гр. Свиленград, 19 чужди граждани от Афганистан и Пакистан, всички мъже, като двама от тях са ненавършили 16-годишна възраст. Чужденците са се намирали в товарния обсег на микробус с българска регистрация управляван от Т.П.

Установено е, че чужденците влезли в България от Гърция през „зелена граница“, в района на гранична пирамида, в землището на гр. Свиленград. Наблизо ги чакал автомобил, управляван от Т.П., в който те се качили. Автомобилът се насочил към вътрешността на Свиленград, като зад него се движел друг лек автомобил с български регистрационен номер, управляван от Д.Ф.

Събраните доказателства сочат, че обвиняемият Т.П. е следвало да откара чужденците с микробуса до вътрешността на гр. Свиленград, където трябвало да ги остави, а от там те да бъдат превозени до вътрешността на страната, а обвиняемият Д.Ф е следвало да обезпечи безпроблемното им движение до Свиленград, като за целта е следвало да получат възнаграждение.

Срещу чуждите граждани са образувани бързи производства за извършено престъпление по чл.279 ал.1 от НК и са настанени в Център за мигранти.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на прокурор от РП-Свиленград. По досъдебното производство се извършват следствени действия.

По време на извършените първоначални следствени действия на място е присъствал районният прокурор на гр. Свиленград Мария Кирилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови