Условна присъда за подпалвач на жп спирка на НКЖИ и откраднати чаршафи

OFFNews 21 декември 2021 в 16:23 948 0

Окръжният съд в Добрич потвърди присъда на районния съд, с която подсъдимият И.Ж. е признат за виновен в това, че на 16 ноември 2019 г. в с. Ново Ботево запалил жп спирка в селото на стойност 76 730 лв., собственост на Държавно предприятие „Национална компания железопътна инфраструктура“ - София. Вредите са за 19 035.88 лв.

Мъжът е осъден и за това, че на същата дата отнел чужди чаршафи, огледало, монитор и др. за 208.20 лв.

Наказанието му е условна присъда от година и 4 месеца с изпитателен срок от 3 г. Той трябва да заплати на НКЖИ и стойността на чакалнята.

Историята започнала банално с посещение на подсъдимия при негов родственик във варненско село. И.Ж. решил да се върне във Варна, където живеел, но нямал пари и тръгнал пеш. По пътя се загубил. Случайно стигнал до оградата на старо военно поделение, където охранител му дал храна и вода и го упътил към Ново Ботево, за да вземе влака за морската столица.

Подсъдимият намерил жп спирката, минали мотриси, но той не се качил, защото нямал пари за билет. Вечерта събрал няколко пластмасови бутилки, влязъл в чакалнята на сградата и в намираща се вътре празна тенекия ги запалил, за да се сгрее. След като бутилките изгорели, излязъл навън и надникнал в съседното помещение, където се виждала слаба светлина. На прозореца на помещението имало метална решетка и найлон. Мъжът го запалил, а найлонът започнал да капе върху намиращото се вътре легло. Върху него обаче имало картони, които също пламнали.

Вместо да потърси помощ в селото, за да потуши пожара, той хукнал към гората и се крил до сутринта. Когато го хванали, в ръцете си държал торба с крадени от двора на къща вещи.

Делото пред Окръжния съд е образувано по жалба на подсъдимия, който имал претенции, че наложеното му наказание е несправедливо. След проверка на атакувания съдебен акт въззивният съд намерил, че при отмерване на наказанието първата инстанция правилно е преценила тежестта на всяко от двете престъпления, както и степента на обществена опасност на подсъдимия.

Отчетени са лошите характеристични данни на мъжа, както и размерът на причинените от пожара вреди. Взети са били предвид и смекчаващите вината обстоятелства – чисто съдебно минало, стореното от подсъдимия самопризнание, тежкото му семейно и материално положение. Съдът обаче преценил, че наказанието е справедливо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!