Ученик, убил 18-годишен младеж с отвертка в главата, влиза в затвора

OFFNews 26 юли 2018 в 09:11 4843 0

Ученик, убил 18-годишен младеж с отвертка в главата, влиза в затвора

19-годишният Калоян Петков ще излежи присъда от две години лишаване от свобода заради убийството на свой приятел. Присъдата беше постановена окончателно, след като през 2016 г. Окръжният съд му наложи 3 години затвор.

Към момента на убийството Петков е бил на 15 години. По това време той е бил ученик в една от гимназиите в Лом и живеел с майка си. Нямал интерес към училище и редовно отсъствал от занимания.

Близо половин година преди да извърши убийството, бил регистриран в Детска педагогическа стая за управление на автомобил без книжка и след употреба на алкохол и наркотици.

С пострадалия Алберт, който по това време бил 18-годишен, били в познати от училище - двамата често контактували през социалните мрежи и се срещали, за да взимат наркотици. Между тях възникнал спор, при който Алберт набил Калоян. За да изяснят отношенията си, двамата си уговорили среща пред училище. 

Така на 8 декември 2014 г. двамата се срещнали, като всеки от тях отишъл си брат си, а Петков взел със себе си и две отвертки.

Четиримата се срещнали късно вечерта пред училище, където между тях започнал скандал. Последвала размяна на удари, а по-големият брат на подсъдимия Калоян го посъветвал да не се меси, въпреки че от време на време опитвал да го защити.

Когато обаче братът бил повален на земята, Калоян решил да му помогне - извадил отвертка от джоба си и нанесъл удари на Алберт. Единият бил фатален - попаднал в главата.

От удара момчето се свлякло на земята, а Петков се паникьосал и заедно с брат си избягал. Една от отвертките била изхвърлена в контейнер, намиращият се до жилищния блок на майка им, а другата се счупила по време на побоя и останала на мястото на инцидента.

По-малкият брат на пострадалия Алберт повикал помощ. Пристигналите на място медицински лица незабавно го транспортирали до болница, но въпреки положените усилия той е починал. Непосредствената причина за смъртта е тежка черепно-мозъчна травма със счупване на черепа.

От заключението на комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза е видно, че подсъдимият Петков е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, правилно е възприемал фактите, които имат значение за делото.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови