Трима трафиканти на съд, задържани у нас с хероин за милиони от Турция за САЩ

Организаторът на престъпната група се издирва, разследването е след сигнал от ДЕА

OFFNews Последна промяна на 30 септември 2021 в 11:17 439 0

Трима трафиканти на дрога от международна организинара престъпна група отиват на съд у нас. Организаторът й е сърбин, който обаче е в неизвестност и се издирва. 

Специализираната прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу три лица за участие в 5-членна организирана престъпна група за държане на хероин с цел продажбата му на участници в международна мрежа за наркотрафик към Западна Европа и САЩ, съобщиха от спецобвинението.

Членовете на групата са задържани на 01.02.2021 г. В хода на действията по разследването бяха намерени и иззети 19,658 кг хероин на стойност 1 769 186,70 лв., 40 000 евро, документи, телефони и сим-карти. 

Доказателствата по досъдебното производство сочат, че групата е организирана през януари 2020 г. от нейния ръководител З.М. - сръбски гражданин, за когото има данни, че е високопоставен член на международна престъпна организация (отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа). Той лично привлякъл всеки от участниците в групата, които познавал от години и се ползвали с доверието му. Определил и функциите на всеки от тях.

З.М. организирал цялата дейност, договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция заедно с друг сърбин в групата – Д.А. Обвиняемият Д.С., който е с българско гражданство, имал задачата да съхранява в жилището си и да разфасова хероина съобразно изискванията на клиентите. Българинът Г.Х. осигурявал купувачи, сред които сръбски наркотрафиканти. В страната той е осъждан неколкократно, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение. Шофьорът на такси А.Н. отговарял за превоза на хероина.

Разследването на Специализираната прокуратура започва на 07.01. 2021 г. в изпълнение на Молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ след сигнал на ДЕА, че сръбски наркотрафиканти договарят доставка на голямо количество хероин от България за Западна Европа за САЩ.

Към момента двама от участниците в групата – З.М. и Д.А., са в неизвестност и са обявени са за издирване. Материалите по отношение на тях са отделени в друго досъдебно производство. Предадените на съд трима обвинени за участие в групата са с мерки за неотклонение „задържане под стража“. 

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови