Трима българи с доживотни присъди в Унгария заради смъртта на 71 мигранти

OFFNews 20 юни 2019 в 14:15 4974 0

Снимка Pixabay

Апелативен съд в унгарския град Сегед произнесе доживотни присъди за трафикантите, отговорни за смъртта на 71 мигранти в хладилен камион преди близо четири години. Сред осъдените са трима български граждани, предаде БТА.

Присъдата е произнесена днес и е окончателна.

Трима от обвиняемите са осъдени без възможност за предсрочно освобождаване, а четвъртият може да излезе от затвора след най-малко 30 години. 

Според председателя на апелативния съд тежката присъда отразява тежестта на престъплението. На по-ниска инстанция тримата българи и гражданин на Афганистан получиха 25 години затвор без право на предсрочно освобождаване.

Тежката трагедия се случва през 2015 г., когато миграционната вълна по т.нар. балкански маршрут наближава пика си. Жертвите платили на трафикантите да ги транспортират през Унгария. Те били натъпкани в херметично затворен камион, предназначен за превоз на замразени стоки. Трафикантите не пожелали да спрат и да отворят вратите на камиона, за да влезе въздух, от страх, че ще бъдат заловени. Когато най-накрая спрели в страничното платно на магистралата при Парндорф, след австрийската граница, хората вътре били починали от задушаване. Трафикантите изоставили камиона и избягали.

Макар че телата са намерени в Австрия, процесът се водеше в Унгария, понеже съдебно-медицинските експерти установиха, че жертвите са били мъртви още на унгарска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови