Три години затвор за шофьор на екстази и канабис, убил човек на пешеходна пътека в София

OFFNews 28 октомври 2022 в 17:47 2306 1

Снимка

Три години ще лежи в затвора шофьор, който по непредпазливост и след употреба на наркотици е убил пешеходец на кръстовището на ул. „Коста Лулчев“ и бул. „Шипченски проход“, ако самият той не обжалва или прокуратурата не протестира присъдата, която е постановил в сряда състав на Софийски градски съд.

Случаят мина в дребните хроники във втория ден на годината, тъй като ставаше въпрос първоначално за ПТП без загинали. На 2 януари около 12:00 ч., София, обвиняемият М. К. управлявал автомобила си по ул. „Коста Лулчев" към бул. „Шипченски проход". При завиване наляво на зелен светофар, но при пресичащи с предимство по пешеходна пътека ударил двама пешеходци, и двамата били откарани в болница, но на 8 януари единият от тях, който бил с тежка черепно-мозъчна травма, починал. На мястото на инцидента полицейски служители при тест установили, че шофьорът е употребил наркотични вещества.

С присъда от 26.10.2022 г. на Софийски градски съд (СГС) шофьорът М. К. е бил признат за виновен причиняване на смърт по непредпазливост при управление на МПС след употреба на наркотични вещества. Съдебното производство е приключило при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, което му дава процесуалната възможност да намали наказанието си с една трета. Съдът е наложил наказание „лишаване от свобода" за срок от четири години и шест месеца, което след това е намали с една трета на основание чл. 58а от НК и лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 години. В крайна сметка реалният размер на наказанието е 3 години затвор.

Обвинителният акт беше внесен от Софийска градска прокуратура в съда на 5 септември т. г. В хода на досъдебното производство от заключението на изготвената по делото химико-токсикологична експертиза се е установило наличие в кръвната проба на обвиняемия на тетрахидрокарабинол, а в пробата от урина – метилендиоксиметамфетамин (МДМА, екстази).

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

28.10 2022 в 19:16

Докато шофирането пиян и дрогиран не започне да се третира като умишлено убийство с 15 години минимум на топло, няма да спрат жертвите.