Quantcast

Цветан Василев с две дела срещу България в Страсбург (обновена)

OFFNews Последна промяна на 06 април 2016 в 14:45 3263 2

cvetan

Снимка Bulgaria ON AIR

Банкерът отказа да говори с журналисти

Цветан Василев ще съди България в Страсбург. Това заяви банкерът пред журналисти в Белград. Той се яви на съдебно заседание по делото за екстрадицията му, предаде БНТ.

Василев уточни, че е завел две дела срещу България в съда в Страсбург - едното е в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му Бромак, която е основен акционер във фалиралата КТБ, предаде БНТ. Василев заяви, че ще съжалява, ако спечели делата в Страсбург, защото всички българи ще плащат за това.

Пред журналисти неговият адвокат посочи, че доводите срещу екстрадирането на Цветан Василев, са, че условията в арестите в България са много лоши, а също и че в разследването, което се води срещу него в България, има политически елемент.

Съдията, който е изслушал Василев, няма да взема решение по същество за екстрадицията, това ще направи друг магистрат. След това решението на Висшия съд може да бъде атакувано пред апелативната инстанция. А след нея последна дума има министърът на правосъдието. Междувременно в Сърбия на 24 април предстоят парламентарни избори, съответно не е ясно кога ще бъде сформиран новият кабинет.

Променена бе мярката за неотклонение на Василев, която досега предвиждаше той да се подписва всеки ден. Банкерът вече ще се разписва в централното полицейско управление на Белград само веднъж на няколко седмици.

Бившият собственик на КТБ се появипред Висшия съд в Белградс папка в ръка, придружаван от охрана, и отказа да отговори на въпросите на журналисти.

Адвокатите му обаче обясниха, че доводите срещу екстрадирането са, че условията в затворите у нас са много лоши, предаде Bulgaria ON AIR.

Другият аргумент на защитата е, че в разследването срещу него в България, има политически елемент.

Предишното съдебно заседание беше насрочено за средата на март, тогава адвокатите на Василев поискаха насрочване на друга дата с цел да бъдат представени нови документи.

Миналата година Висшият съд разреши екстрадирането на Василев, но при обжалването това решение беше отменено и процедурата започна отначало.

Българската прокуратура поиска екстрадицията на Василев през август 2014 г., след като задочно му повдигна обвинения за фалит и източване на КТБ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2016 в 01:19

Това човече всеки път ме изумява с наглостта си. Нали не очаква да ги спечели?

06.04 2016 в 21:57

Мазните свине източиха милиарди, а сега ние ще плащаме на Василев като се спечели делата.