Цацаров се засегна от критиките на Захариева за ареста: Това позиция на целия кабинет ли е?

OFFNews 19 април 2018 в 10:26 5524 4

Сотир Цацаров, главен прокурор

Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите.

Това попита главният прокурор Сотир Цацаров по повод думите на вицепремиера Екатерина Захариева за показния арест на кметицата на столичния район "Младост".

В интервю за агенция "фокус" от Рим, където е на работно посещение, главният прокурор казва, че всеки има право на позиция. Смущаващо в случая обаче било, че думите "прехвърлиха се границите" идват от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, а позицията е изказана на официален брифинг на Министерския съвет.

"Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление, коментира Цацаров. - Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата, е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има."

Главният прокурор добавя, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева, когато заявява, че по случая ще се извърши анализ.

"Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", казва още той.

Със сходна позиция, отново пред „Фокус“, излезе и председателят на новата антикорупционна комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев.

Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост", каза той.

"Ако не ме лъже паметта, чл. 162 от Наказателно-процесуалния кодекс предвижда как се извършва претърсване и изземване. Чл. 162, разбира се, говори за помещения, но в конкретния случай се прилага аналогично и за автомобил. Нашият закон е категоричен, че това процесуално-следствено действие, за да има после стойност, трябва да се извърши в присъствието на лицето, което ползва в случая автомобила, т.е. г-жа Иванчева. Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено“, обяснява той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12415

3

senester

19.04 2018 в 11:53

О,ти пък ако чуеш коментарите на министъра на културата и спорта,съвсем ще се засегнеш...

11866

2

кумчо вълчо

19.04 2018 в 11:10

Охх, не, не мога! Цирка продължава с пълна пара! Иххахахахахахаххахахха!

""Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура..."
Ми какво сполане цаца ... прочете му малко коментари от нета и така да се ориентира човеа, че от шекембето и гушата си по-надалече не може да види.