Цацаров проверява затвора в Белене

OFFNews 08 юни 2016 в 15:15 2953 1

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира за престъпления, извършени в затвора в Белене, след репортаж на бТВ. 

Той изиска пълна информация за действията на прокуратурата от Апелативна прокуратура - Велико Търново, Окръжна прокуратура - Плевен и Районна прокуратура - Левски.

До главния прокурор постъпи и сигнал от министъра на правосъдието за извършване на проверка по повод изнесените в репортажа данни, съобщиха от прокуратурата. 
Сигналът на министъра на правосъдието бе изпратен незабавно на Окръжна прокуратура - Плевен по компетентност за извършване на проверка на всички оповестени данни и за вземане на мерки по реда на надзора за законност върху изпълнение на наказанията в Затвора Белене, съобщиха от прокуратурата.
По разпореждане на главния прокурор апелативният прокурор на Велико Търново г-н Огнян Басарболиев свика спешно съвещание с и.д. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен и районния прокурор на районна прокуратура - Левски за създаване на необходимата организация за извършване на проверка в Затвора Белене и събиране на данни за извършени престъпления от общ характер по надлежния ред. 

Районна прокуратура - Левски и Окръжна прокуратура - Плевен докладваха на главния прокурор съдебни актове - влезли в сила на 08.01.2011 г., на 15.10.2014 г., на 25.06.2015 г. и на 08.01.2016 г., с които 7 /седем/ лица, лишени от свобода и изтърпяващи наказанието си в Затвора Белене са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди, като тези осъждания са за деяния, съдържащи се във видеоматериалите, разпространени по БТВ.

От БТВ са изискани по надлежния ред всички видеоматериали, с които телевизията разполага за установяване на всички престъпни деяния и проверка дали има ненаказани лица.

Същевременно Районна прокуратура - Левски докладва за образувани три досъдебни производства през месец април 2016 г. за престъпления, извършени на територията на Затвора Белене - две са за причиняване на леки телесни повреди по хулигански подбуди и едно е за насилствено полово сношение с лице от същия пол.

След запознаване с всички материали и извършване на проверка по реда на надзора за законност ще бъдат предприети съответните действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови