Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Цацаров поиска промяна в концесионния договор на Юлен

OFFNews 12 юни 2018 в 09:45 6004 0

Цацаров поиска промяна в концесионния договор на Юлен

Прокуратурата разпореди правителството да предприеме "незабавни действия" за промяна на концесионния договор с "Юлен" АД. 

От пресцентъра на Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщиха, че главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил предложение до премиера Бойко Борисов, свързано с промяната на договора за Национален парк "Пирин".

Причината е проверка по сигнал на партия "Зелените", който е постъпил на 26 февруари 2018 г. В него се твърди, че са извършени закононарушения - престъпления във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк „Пирин“, на дружество „Юлен“ АД, както и с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски.

По случая е образувана преписка и проверка, в хода на която наблюдаващият прокурор е преценил, че се налага изпращане на предложение до Министерския съвет по реда на чл. 145 ал. 1 т. 6 ЗСВ, за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменение и допълнения на концесионния договор от 21.12.2001 г.

В тази връзка главният прокурор е изпратил до правителството предложение за за промяна на договора:

Министерският съвет на Република България да предприеме: - незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г. с „Юлен“ АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк „Пирин“, община Банско, „Ски зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство (включително и в
частта относно определянето на концесионното възнаграждение).

В искането се посочва още, че правителството трябва да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор (99,55ха, съгласно Териториално устройствен план (ТУП) на извънселищна територия „Ски зона с център гр. Банско“, индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система „1970г.“ по чупките на външната граница на ски зоната).“

В същото време, от преписката са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта.

Те са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура, за допълнителна проверка с оглед данни за престъпления по чл. 282 НК и чл. 219 НК. 

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с възложен служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г., сключен между МС и „Юлен“ АД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови