Цацаров обещал на Янева да завоалира вината ѝ по "Червей"

OFFNews 09 ноември 2015 в 09:06 8482 9

Цацаров обещал на Янева да завоалира вината й по

Снимка БГНЕС, архив

Главният прокурор Сотир Цацаров обещал на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, че ще "завоалира" нарушенията й по случая "Червеи".

Това разкрива нов запис на разговори между Янева и колежката ѝ Румяна Ченалова, съобщава сайтът "Биволъ".

В първите файлове, които бяха пуснати в платформата за анонимно споделяне "Balkanleaks", Янева твърди, че председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев се опитвал да я спаси от наказание, а премиерът Бойко Борисов натискал Цацаров да я "опраска". 

В последния запис Владимира Янева твърди, че на среща с главния прокурор той ѝ обяснил, че премиерът Бойко Борисов е искал да "опраска" съдийката. Цацаров обаче не бил съгласен, защото "на мен глупости не ми се правят". Главният прокурор обещал на Янева да "завоалира" нещата, така че Янева да бъде изкарана подведена за издаването на разрешения за подслушване по аферата "Червеи": 

Владимира Янева: Аз звъня на главния прокурор и се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира. Казва: След 10 минути, така и така, ела. С главния прокурор коментираме следния момент. Той казва така: Какво е твоето мнение? И аз му казвам: Виж сега... И започвам едно по едно да му ги казвам нещата. Първо му казвам, че за срока, според мен, няма проблем, защото са отделни искания, има прекъсване, то се прекратява, започва да тече нов срок. За обект няма изискване по закон да е до 180 дни по едно оперативно дело или в рамките на една година. Това е изискване само по отношение на лицата. Няма единен електронен регистър, обектът няма легална дефиниция, поради което даващият разрешението го преценява... И способите са извън мотивите за искането, което означава, че заявителят си преценява какви способи да използва... И всички мои доводи аз му ги казвам. Той казва: "Добре. Имай предвид, ако се наложи може да те разпитаме като свидетел или служителя ти по сигурността на информацията ги каже всичките тези неща". "Но", казва, "имай предвид, че мен Бойко ме извика, каза ми да те опраскам, аз му казах, че на мен глупости не ми се правят, популистки ходове не ми се предприемат и ще гледам да завоалирам нещата, така че, ако има някакво нарушение, все едно тебе са те подвели. Така както той едно време каза, че Роман Василев, ако си спомняш, го е подвел с някакво СРС. Не знам дали го помниш този случай?

Румяна Ченалова: Помня, помня. Когато разписа в Пловдив.

Владимира Янева: И аз изключително спокойна си тръгвам. Така. След което Съюзът на съдиите скача в моя подкрепа срещу Бойко, след което Висшият съдебен съвет пише декларация, след което самият Бойко омеква и казва: "Аз имах предвид, че всеки трябва да си носи отговорността, макар че я познавам лично, тя трябва да си носи отговорността". Това му е второто изказване.

Румяна Ченалова: Да.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

9

Buriata

04.10 2016 в 23:03

Оф пълни лъжи се оказаха всички тези интриги, които бяха разпространени от Бивол. Кога ли най-после ще се научат медиите, че Бивол е сайт за мръсни поръчки. За каквото им платиш за това пишат.