Цар Киро влиза отново в затвора заради държане на живак и нерегистрирани артефакти

OFFNews 04 декември 2020 в 10:18 3397 0

Ромският лидер Кирил Рашков - Цар Киро отново влиза в затвора, този път за 8 месеца, за държане на живак и нерегистрирани артефакти.

Това реши окончателно Върховният касационен съд, като измени присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд от 2 години и осем месеца затвор. Остава в сила наложената му глоба от 10 000 лв. При определяне на решението са взети предвид влошеното му здравословно състояние и напредналата възраст от 79 г.

Делото бе образувано по касационни жалби на Кирил Рашков, Симеон Илиев и Радослав Петров срещу въззивната присъда на АСНС, с която частично е отменена присъда на Специализирания наказателен съд.

В жалбата си Цар Киро твърди, че липсват доказателства за авторството му на престъпленията, за които е осъден.

"Апелативният специализиран наказателен съд е приел за безспорно установен фактът, че именно подсъдимият Рашков е имал фактическата власт върху двете шишенца, съдържащи живак, като в подкрепа на решението си е изложил подробни и убедителни съображения", казват от ВКС.

Неоснователни са и оплакванията за държаните от него нерегистрирани артефакти. Според върховните съдии АСНС подробно е обосновал извода си за авторството, позовавайки се на обстоятелството, че археологическите обекти са намерени в дома на Рашков, в каса в спалнята му.

Тричленният състав на ВКС приема за основателно обаче искането за намаляване размера на наложените на Рашков наказания. Изложеният в мотивите на решението на АСНС анализ на обстоятелствата, "относими към индивидуализацията на наказанието, е обстоен и пълен", но не е съобразено в достатъчна степен здравословното състояние на жалбоподателя и напредналата му възраст.

В решението на ВКС пише още: "Към настоящия момент подсъдимият Рашков е на близо 79 г. и страда от сериозни и животозастрашаващи заболявания. По делото е налице обилна медицинска документация, от която се установява, че той страда от сърдечна недостатъчност с прекарани два инфаркта, има тежък диабет с инсулиново изчерпване, хронична бъбречна недостатъчност и хроничната обструктивна белодробна болест. Налице са данни, че се нуждае от лечение в спешен порядък за подпомагане на функциите на сърцето. Всички тези обстоятелства дават основание на касационния състав за извод, че наложените на жалбоподателя наказания не съответстват на изключително тежкото му здравословно състояние и следва да бъдат намалени".

Поради това ВКС му определя по-лека присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!