Тарифата за прекарване на мигранти стига до 10 000 евро на човек

Често трафикантите са ескортирани от коли, шофирани от жени, за да не будят подозрение

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2023 в 15:23 1863 2

Милева

Снимка БГНЕС

Сийка Милева

Тарифата за трафика на един мигрант е между 2000 и 3000 евро, но ако групата е от по-малко хора, се ползва с VIP услуга и тогава цената достига до 10 000 евро на човек. 

Това обявиха говорителят на главния прокурор Сийка Милева и представители на МВР на пресконференция за съвместната операция за противодействие на нелегалната миграция.

Милева даде подробности за схемата, по която се прекарват хората. В Турция, България, Сърбия има по един главен организатор. Всеки от тях изгражда система с отговорници за осигуряване на шофьори, които транспортират мигрантите от точка А до точка Б, други са ангажирани с осигуряването на квартири.

След като престоят определен период в страната, са отвеждани до точка на сръбско-българската страна, където се поемат от сръбските организатори. Заплащането се извършва, когато основният организатор от турска страна потвърди, че мигрантите са преминали в Сърбия, поясни Милева. Любопитна подробност е, че все по-често трафикантите са ескортирани от пилотни автомобили, шофирани от жени, за да не будят подозрение.

По думите на зам.-шефа на ГДБОП Любомир Николов организаторите са превеждали мигрантите дори с автобуси и кемпери. А директорът на ГД "Гранична полиция" Росица Димитрова обясни, че профилът на мигрантите се е променил - често са агресивни и използват ножове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови