Свидетелството за съдимост вече е електронно

OFFNews 15 декември 2022 в 22:15 2091 0

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Михаела Катеринска

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков

Всеки гражданин може да заяви и да получи по електронен път свидетелство за съдимост от всяка точка на страната, независимо от месторождението и адресната си регистрация и независимо дали е осъждан, или не. Това става възможно чрез централизирана автоматизирана информационна система "Съдебен статус" (ЦАИС) - новата електронна услуга, която представи правосъдният министър Крум Зарков, предаде БГНЕС.

Зарков припомни, че досега гражданите можеха да заявят и получат свидетелство за съдимост през интернет и чрез електронен подпис само в случаите, в които те не са осъждани.

"С надграждането на ЦАИС се разшири обхватът на служебното и електронното свидетелство за граждани, като е предвидено издаване и за осъждани лица, както и за лица, родени извън територията на страната, които притежават българско гражданство", заяви служебният министър на правосъдието. 

Заявленията могат да се подават и получават както с електронен подпис, така и с ПИК на НАП и облачен КЕП (квалифициран електронен подпис), а издадените свидетелствата за съдимост съдържат QR код, гарантира автентичността им пред органите, за които са предназначени.

Обновената система вече е свързана с ECRIS (Eвропейската система на регистрите за съдимост). Така информацията за осъдени български граждани на територията на страни от ЕС ще се записва своевременно в системата "Съдебен статус" и ще бъде достъпна за всички бюра съдимост.

Миграцията на данните с информационна система „Изпълнение на наказанията“ пък ще скъси значително сроковете за получаване на отговор до бюрата по съдимост дали едно лице е изтърпяло наказанието си.

Предстои и включването на Единната информационната система на съдилищата към "Съдебен статус", като по този начин там ще се получават директно бюлетините за съдимост от цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!