Свидетелството за съдимост ще се издава веднага във всеки съд от 2019-а

OFFNews 11 април 2018 в 13:32 18473 0

Процедурата по издаване на свидетелство на съдимост на граждани ще бъде улеснена значително през следващата година, съобщи Министерството на правосъдието.

Гражданите ще могат да получат свидетелствата в момента на подаване на заявленията във всяко едно бюро съдимост към 113-те районни съдилища в страната, без оглед на това къде са родени и какво е местожителството им.

С въвеждането на услугата, до средата на следващата година, данните в бюлетин съдимост ще се въвеждат от съдилищата електронно, а не ръчно, както е в момента. 

Новината днес бе обявена като част от финансирана по европроект нова Централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен статус“, която предстои да бъде изградена.

„Обединяването в единен електронен регистър на всички децентрализирани системи в 113-те бюра за съдимост към районните съдилища и Централно бюро „Съдимост“ към Министерството на правосъдието ще бъде не само в услуга на гражданите, но и ще доведе до бързина и ефективност в работата на органите по разследване и обмяна на данни с органите на страните-членки на ЕС и трети страни, с които България си сътрудничи“, каза членът на ВСС Светлана Бошнакова.

Oт МП поясниха, че с новата централизирана автоматизирана информационна система „Съдебен Статус“ ще започнат да функционират общо 5 нови услуги:

• създаване на Електронен бюлетин съдимост, който ще се актуализира автоматично с подаване на информация от всеки съд чрез автоматизираната система за влезлите в сила присъди;

• електронно уведомяване на бюрата по съдимост при наличие на реабилитация;

• уведомяване на гражданите по електронен път за промяна на съдебния им статус, при заявено тяхно желание;

• електронно уведомяване на органа по реабилитация за изтърпените наказания от граждани и за платени от тях глоби.

• осъществяване на електронен обмен с Единната Информационна система противодействие на престъпността.

Стойността на проекта е 1 378 858,43 лв., а срокът му за изпълнение е 18 месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови