Свидетелства за съдимост ще се издават и на гише по време на извънредното положение

OFFNews 31 март 2020 в 19:32 14226 0

Свидетелства за съдимост вече ще се издават и на гише, не само по електронен път, по време на извънредното положение. 

Това реши днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя задължи председателите на съдилища да организират извършването на всички административни услуги на принципа на „едно гише“, което трябва да бъде близо до входа на сградата, като осигурят непрекъснатото му обезпечаване с необходимите предпазни средства срещу разпространение на коронавируса. 

Членовете на колегията бяха единодушни, че не може да се пречи на хората да получават свидетелства за съдимост, тъй като някой точно в този момент може да си търси работа.

Освен това не всеки може да си осигури електронен подпис, за да поиска издаването на свидетелството по електронен път, съобщи lex.bg.

Председателят на ВКС Лозан Панов подчерта, че не може да не се издават свидетелства за съдимост заради това, че в София дневно броят им е около 500. Всекидневно в хранителните магазини ходят повече от 500 души, всичко е въпрос на организация, заяви Панов.

Решението бе подкрепено със 7 на 4 гласа.  

Ще се разглеждат и пpoизвoдcтвaтa пo Глaвa 15 oт Aдминиcтpaтивнoпpoцecyaлния ĸoдeĸc. В този кръг от дела попадат жaлбитe cpeщy нeзaĸонocъoбpaзни дeйcтвия и бeздeйcтвия нa aдминиcтpaтивни opгaни, a тoвa ca бъpзи пpoизвoдcтвa, уточни предаседателят на Върховния административен съд Георги Чолаков. 

Съдийската колегия отказа да промени решението си, с което указа на съдилищата в периода на извънредното положение да не обявяват решенията по дела. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови