Строителството на хотел над плаж Бутамята е спряно

OFFNews 26 август 2021 в 16:36 3631 0

Строителството на хотел над плаж "Бутамята" в Синеморец е спряно след сезиране на Върховна административна прокуратура (ВАП) и установени нарушения от Министерството на околната среда (МОСВ) и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), съожбщиха от държавното обвинение.

В средата на юли 2021 г. във ВАП е образувана преписка по медийни публикации за строежа на хотел на първа линия над плажа. В тях се споменава, че построеният хотел е незаконен, тъй като на мястото е одобрен строеж на три вили.

Въз основа на тази информация и засягането на обществен интерес ВАП сезира екоминистъра и началника на ДНСК за извършване на проверка за законност на строителството на хотел Блок 1 и Блок 2 в м. "Поляните", с. Синеморец, община Царево. Тя трябваше да се извърши на място и по документи, предвид компетентността на контролните органи и при съобразяване на техните организационни и ръководни функции по ЗБР, ЗООС , ЗЗТ и ЗУТ.

След проверката и от получената във ВАП информация се установява, че при издаването на разрешението за строеж липсва изискващият се административен акт по ЗООС и ЗБР за изграждане на хотел в защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 - защитена зона "Странджа", посочват от прокуратурата.

Установено е, че така изпълнен, строежът е в нарушение на разпоредбите на чл.142, ал.5,т.8 от ЗУТ, във връзка с чл.31, ал.5 от ЗБР във връзка § 14 ПР на ЗБР, което го квалифицира като строеж в нарушение по смисъла на чл.224, ал.1т.7 от ЗУТ.

След изготвен от служителите на РДНСК Бургас констативен акт е образувано административно производство за спиране на строителството.

Със заповед на РДНСК Бургас са спрени всички видове строително монтажни работи на обекта, наредено е прекъсването на ел. захранване и е забранен достъпът до строежа, считано от 26 август 2021 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?