Столичната община осъдена да плати 16 000 лв. на жена заради счупен на тротоара крак

OFFNews 29 октомври 2020 в 09:45 4256 2

Обезщетение от 16 000 лв. присъди Софийският градски съд да изплати Столичната община на 59-годишна жена, която е счупила крака си в пропаднали плочки на тротоар в центъра на столицата. Жената е поискала по-високо обезщетение, но съдът преценил, че тя също има вина, защото не е гледала къде ходи, съобщи Лекс.

Инцидентът е от лятото на 2018 г. Пострадалата се разхождала в района на президентството и докато вървяла по тротоара на ъгъла на улиците „Леге” и „Съборна“, кракът ѝ попаднал в разбит участък. Лекарят установил, че е със счупен глезен. 

Според съда е безспорно, че общината не е изпълнила задължението си да поддържа улиците безопасни за пешеходците и не е представила доказателства за обратното.

„В тежест на ответника е вменено да докаже, че е изпълнил задължението си за поддръжка на тротоара в състояние за безопасното му използване от пешеходците, каквото доказване не е проведено. По делото ответникът не е ангажирал доказателства за състоянието на настилката на процесния тротоар, нито да е имало сигнализация за неравността“, се казва в решението на съда.

Според съдията обаче частично основателно се явява и възражението на общината за съпричиняване. 

„Ако това не може да стане отдалеч, то е напълно възможно при приближаване до неравността, същата да бъде възприета и избегната от разхождащия се пешеходец. Поради това следва да се приеме, че ищцата не е положила дължимата грижа към собственото си здраве да бъде внимателна към състоянието на пътя, по който преминава“, пише в решението на съда.

Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

29.10 2020 в 16:46

Ония дни валеше дъжд. В центъра на София нямаше тротуар без локви.
Фандъкова?

5712

1

tough

29.10 2020 в 12:08

Не е гледала къде ходи? И как го доказаха това крайно професионално твърдение? Да не би да е имала временна слепота точно в тоя момент?
 
X

Да помогнем на украинските деца!