Столичната община е осъдена да плати 180 000 лв. на паднало в ров момче

OFFNews 16 юни 2022 в 13:56 1980 1

НДК

Столичната община ще трябва да плати рекордните 180 000 лв. на младеж, който пострада тежко и трайно, след като преди 7 г. падна в триметров ров в района на НДК. До инцидента се е стигнало заради бездействието на СО да поддържа площи и да осигури безопасно преминаване и при ремонтни дейности.

Делото приключи окончателно, след като Върховният касационен съд не допусна касационно обжалване на решението на апелативните съдии, съобщи "Лекс".

Случаят е от пролетта на 2015 г., когато момчето е на 17 г. Тогава течеше мащабен ремонт на НДК и около 21:30 ч. младежът и негов приятел се прибирали. Двамата вървели край паркинга между кино „Люмиер“ и заведението „Планет“. Момчето паднало в 3-метров ров и загубило съзнание.

Когато се свестил, разбрал, че е подземния паркинг, обадил се на родителите си, защото не можел да стане и изпитвал силни болки в левия глезен. При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания. Родителите го откарали в болница, където след спешната операция последвали още две, но и до днес момчето не може напълно да се възстанови.

Младежът заведе дело срещу общината още през 2017 г. и поиска обезщетение от 200 000 лв. за неимуществени вреди - изкопът не е бил обозначен и обезопасен. Столичната община пък отричаше бездействие и дори твърдеше, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък, а и заради тъмнината загубило ориентация и не е усетило естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

Съдът обаче прецени, че не е било възможно то да предвиди и предотврати падането.

А съдебномедицинска експертиза заключи, че въпреки петте години лечение, при младежа са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката травма, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

16.06 2022 в 14:32

Сега тези 180 хиляди лева ако може да излязат от нечия заплата. Ще плащаме ние на некадърници...
 
X

Да помогнем на украинските деца!