Столична община загуби дело срещу МРРБ, ще плаща глоба от 1,7 млн. лв. за обществена поръчка

OFFNews 08 октомври 2019 в 10:34 4265 1

Столичната община е загубила делото в Административния съд - София град, с което обжалваше глобата от 1.765 млн. лв., наложена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Съдът е приел, че наказанието е за допуснати нарушения от общината при провеждане на обществена поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини, съобщи в. "Сега". Процедурата е от 2018 г., заданието изискваше заедно с ремонта на сградите да се повиши и енергийната им ефективност. 

Санкцията на МРРБ е в размер на 5% от общата стойност на проекта от 35 млн. лева с ДДС. Те са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж" и - ако на втора инстанция решението бъде потвърдено, европрограмата ще възстанови на общината с 5% по-малка сума за този проект. Така парите ще трябва да бъдат платени от общинския бюджет.

Проверки на МРРБ установили, че при провеждане на поръчката са били допуснати нередности в условията за подбор на кандидатстващите фирми, както и в методиката за класиране. Например било е поставено ограничително изискване за застраховка "професионална отговорност" още на ниво кандидатстване. Не е бил предвиден еквивалент на това изискване за евентуални чуждестранни участници.

Общината е въвела прекомерни ограничения в критериите към експертите за контрол на качеството и за безопасност и за здраве на кандидатите, пише още "Сега". 

Непосредствено след изборите се чака и съдебно решение по наложената финансова корекция върху ремонта на Зона 2 - улиците в района около ул. "Граф Игнатиев". По този договор с фирма "Джи Пи груп" общината бе санкционирана със 787 722 лв. непризнати разходи, като мотивът отново е необосновано заложени ограничителни
условия към част от изискваните експерти за изпълнение на поръчката и субективна методика за оценка на офертите. Това дело бе отложено от юни за 10 октомври и може да се очаква евентуално решение след това. Общината чака решение и за други 900 000 лв. финансова корекция, наложена за ремонта на Зона 4 - района около хрампаметника "Св. Александър Невски". 

МРРБ наложила по 5% финансови корекции върху още два договора на Столичната община по ОП "Региони в растеж" - за възстановяването на Западен парк - представителна част, и по договора за реконструкция на релсов път от бул. "К. Стоилов" до трамвайно ухо "Орландовци". Договорът за Западен парк е на стойност 7 710 764 лв. с "Галчев Инженеринг", ремонтът на релсите се изпълнява от "БГ Нова" за 6 798 565 лв., информира "Сега". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12362

1

Хуан

08.10 2019 в 12:23

Супер! Сега Данчето ли ще плати глобата или шефът на обществени поръчки в общината, или двамата ще си я делнат. За едни граждани питам.