Стефан Петров - следовател в НСС, е избран за член на Висшия съдебен съвет

OFFNews Последна промяна на 20 март 2021 в 19:53 1114 0

Общото събрание на следователите с 287 гласа избра Стефан Петров – следовател в Националната следствена служба, за член на Висшия съдебен съвет от квотата на следователите, съобщиха от ВСС. 

Председателят на Избирателната комисия Павел Колмаков съобщи, че след обработка на протоколите на двете секционни комисии е установено, че общият брой на действащите следователи, имащи право на глас, е 426, гласувалите са 311, като избирателната активност е 73%.

Така гласували са повече от половината от действащите следователи, което означава, че избирателната комисия приема, че изборът е редовен.

Чрез двете системи за гласуване са подадени 287 броя действителни гласа за Стефан Петров, което означава, че той е избран за член на Висшия съдебен съвет.

Общият брой на подадените хартиени бюлетини е 12, от които 1 е недействителна. Общият брой на гласувалите електронно дистанционно е 299, като недействителните гласове са 23.

Решението на избирателната комисия подлежи на обжалване в 7-дневен срок от обявяването му чрез Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет пред състав, състоящ се от трима съдии от Върховния касационен съд и двама съдии от Върховния административен съд.

Следовател Петров благодари на членовете на Избирателната и секционните комисии, както и на всички следователи, участвали в изборния ден. Той заяви, че високата избирателна активност в страната го задължава като бъдещ член на Висшия съдебен съвет да защитава техните интереси и да оправдае доверието им.

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет е най-големият виртуален форум, провеждан до момента в България. Той е организиран от Висшия съдебен съвет и е технически обезпечен от „Информационно обслужване“ АД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови