Спецпрокуратурата разследва лихвари, искали 400 000 от жена, взела 100 000 на кредит

OFFNews 10 септември 2021 в 10:10 2361 0

Петима души са привлечени към наказателна отговорност за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и насилие на хора от Сливен и други селища в региона, съобщиха от Специализираната прокуратура. 

Те са задържани при полицейска операция на БОП – Сливен и Ямбол. В жилища в Сливен и Самуилово, както и в 2 офиса, са намерени и иззети документи, пари, тефтери със записки, а в ползвани от задържаните автомобили - пистолети, бухалки, вериги, хладни оръжия, полицейски палки, тактически маски.

Събраните доказателства сочат, че групата действа от септември 2020 г. Четирима от участниците постъпили на работа като събирачи на дългове в два офиса на дружество за бързи кредити в Сливен. Скоро поели цялата дейност на дружеството, както и сключването на договори с кредитополучатели.

Предоставяли на кредит различни суми, сред които и шестцифрени. След забавяне на вноска, длъжниците незабавно били посещавани, налагани им били незаконно наказателни лихви, били заплашвани и бити. 

В един от случаите жена договорила и получила кредит от 100 000 лв. за развитие на бизнес. Тя била принуждавана от членове на групата да внесе 400 000 лв. заради натрупани лихви.

Четирима са задържани под стража, а един е пуснат под гаранция от 5000 лева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки