Спецпрокуратурата иска да спре домашния арест на Иванчева

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2018 в 15:04 1514 0

Специализираната прокуратура протестира незабавно определението на Специализирания наказателен съд, с което днес, мерките за неотклонение на подсъдимите за корупция Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха изменени в по-леки - "Домашен арест". 

В протеста бе изразено категорично несъгласие с извода на съда за влошено здравословно състояние на двете подсъдими. Становището на прокуратурата се основава изцяло на заключенията на представените и приети по делото съдебно-медицински експертизи. 

В експертизата за здравословното състояние на Биляна Петрова е посочено, че към настоящия момент то е подобрено, в сравнение с предходното изследване. Вещите лица са посочили конкретни показатели в тази посока.

В експертизата за състоянието на Десислава Иванчева се сочи, че в момента не се наблюдава обостряне на здравословни проблеми, които да налагат оперативна или друга спешна интервенция. Препоръчва се продължаване на предписаното и провеждано до момента лечение. По повод твърденията на Иванчева за влошаване на психическото й състояние, вещите лица заявиха в съдебната зала, че за нея не се налага хоспитализирането й в
специализирано лечебно заведение, както и промяна в прилагането й до момента лечение. 

Освен протест, прокуратурата внесе в съда и искане да се спре предварителното изпълнение на мерките за неотклонение "Домашен арест" на Иванчева и Петрова до произнасяне на въззивната съдебна инстанция. Това
искане е направено с оглед предотвратяване на възможността подсъдимите да се укрият и да извършат ново престъпление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови