Снимки и профили на магистрати в дома на задържания Сл. М. по разследването срещу Божков

Следени са и деца на разследващи, неподписано прокурорско постановление, свързано с ЛиЛана, открито в Симеоново

OFFNews 04 юли 2020 в 11:50 6791 3

Снимки, профили, съдържащи лични данни на магистрати и членове на техните семейства, както и снимка на висш служител на МВР, са открити при вчерашната акция в Симеоново, съобщиха от спецпрокуратурата. 

Действията по разследване под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура са във връзка с досъдебно производство срещу организирана престъпна група за извършване на убийства, изнудвания и други тежки престъпления, с ръководител обвиняемият Васил Божков, уточняват от спецобвинението. 

Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Божков, съдържат, както техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.), така също и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържа указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство. В друг от профилите се посочва, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство".  

На адреса в кв. „Симеоново" са открити разпечатани публикации с идентично съдържание (за разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт), в шест информационни сайта – „Дневник", „Frognews", „Гласове", „Topnovini", „Press TV", „Liberta". 

Открито и иззето е неподписано копие от постановление от прокурор при Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство. Преписката е била образувана по уведомление от Министерство на икономика, съдържащ данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства.

В хода на проверката са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, в качеството й на управител на търговско дружество, Ася Йочева, в качеството й на представляващ търговско дружество, Александър Ангелов, в качеството му на управител и съдружник в търговско дружество. По повод откритото копие е разпоредена незабавна проверка за случая. 

При претърсването на друг адрес в столицата, ползван от охранителна фирма, са иззети документи, относими към предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход. 

В жилище в Сандански е намерено високорисково наркотично вещество, разделено на дози. 
След анализ на събраните доказателства наблюдаващите прокурори преценяват, че са налице основания за привличане към наказателна отговорност на две лица за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. С прокурорско постановление Сл.М. и В.Б. са задържани за срок до 72 часа. 

Утре Специализирана прокуратура ще внесе в Специализирания наказателен съд искане за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" за всеки от тях.

Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

2

order

04.07 2020 в 13:30

Абе гошев си заприличва на Гешев.... методи, средства, сичко си е точно нищо, че ги дели близо век!!!!

17439

1

мнение от IP

04.07 2020 в 13:04

Защо съобщават, че някой си е разпечатал публикации?! "открили ги"....като записките по книга на Бобоков. И защо не разследват кой знае адреса и къде са децата на журналиста Николай Стайков, че да замеря къщата с яйца? Кой го заплашва по телефона??? Какво пише в телефона на Борисов? Нали има досъдебни производства по тези въпроси, а нищо не публикува прокуратурата с този хъс.