След разправии и обвинения Боян Магдалинчев склони да представлява съдиите във ВСС

OFFNews 07 март 2024 в 16:21 3319 0

Магдалинчев

Снимка БГНЕС

Боян Магдалинчев

Боян Магдалинчев ще представлява съдиите във Висшия съдебен съвет. До избора му не се стигна лесно, той бе предшестван от разправии, обвинения и увещания.

Досега Магдалинчев представляваше Пленума на ВСС, но с последните промени в Конституцията пленумът бе заличен, а ВСС бе разделен на съдийски и прокурорски. Двете колегии вече са самостоятелни юридически лица и първостепенни разпоредители с бюджетни средства. 

Магдалинчев бе предложен от Боян Новански. Олга Керелска пък излезе с контрапредложение за Цветинка Пашкунова, която обаче отказа офертата, защото Магдалинчев познава администрацията и работата на съвета и няма смисъл нещата да се променят.

Обсъждането стигна до "злостни и манипулативни внушения" към него, "обругаването му по политическа поръчка", задкулисие, тайни сметки и опря чак до стар скандал за ведомствени жилища.

За да стане абсурдът пълен, заваляха предложения за други кандидати, които постепенно отпадаха след отказа им. Всичко това бе съпътствано от бурни скандали.

Шефът на ВКС Галина Захарова се опита да въведе ред в хаоса, като обясни популярно, че ако кадровиците не могат да свършат работата, за която им плащат, по-добре да се разпуснат. 

А Боян Новански заключи, че колегията е заприличала на Столичния общински съвет "за срам на цялата общност". 

Накрая все пак Боян Магдалинчев бе избран да представлява Съдийската колегия, но и това не стана безпроблемно, защото той се обиди от нападките и трябваше дълго да бъде увещаван, докато най-сетне склони.

Висшият прокурорски съвет вчера излъчи Стефан Петров да представлява обвинителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика