Шофьорът, прегазил момче в София, е пуснат още на 1 февруари. Прокуратурата не е оспорила мярката

OFFNews 21 февруари 2024 в 10:31 1773 0

Тодоров

Снимка БНТ

Петър Тодоров

Няма опасност Петър Тодоров да се укрие - това е един от мотивите на Софийския градски съд да измени мярката му за неотклонение "задържане под стража" в "домашен арест" с проследяващо устройство. Прокуратурата не е оспорила и определението на СГС е влязло в сила, уточняват от съда.

Тодоров е обвинен за катастрофата на столичната улица "Гурко", при която загина 15-годишният Филип на 2 септември м.г. За днес е насрочен протест заради променената на 1 февруари мярка

"Настоящият съдебен състав приема, че по отношение на обвиняемия Петър Тодоров не е налице реална опасност от укриване. Това е така предвид обстоятелството, че същият е лице с установена самоличност, местоживеене, със семейни и социални връзки, които го задържат трайно на територията на Република България. Спрямо обвиняемия Петър Тодоров и към настоящия момент съдът приема да е налице опасност от извършване на престъпление", се казва в мотивите.

И се допълва, че "предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от 5 месеца, единствено на характеристиките на престъпната дейност и на обществената опасност на деянието, е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането, на което и да е обвиняемо лице".

От една страна, подобно процесуално решение е допустимо единствено при първоначално определяне на мярката за неотклонение и в кратък срок след нейното първоначално постановяване. А от друга страна, и предвид това, че изтеклият срок на задържане всякога аргументира извод за намалена степен на опасност от извършване на престъпление на задържаното лице, освен ако такъв извод не се опровергава от събрани и приложени по делото доказателства. Този случай не е такъв, аргументира се съдът.

Към момента арестът вече се явява непропорционален за постигане целите в НПК. СГС напомня още, че всяка мярка за неотклонение, включително и "задържането под стража", е насочена към постигане на конкретно определени и законоустановени цели. "Сред тези цели не са удовлетворяване на обществени нагласи, преодоляване усещането за липса на справедливост у обществото, чрез драстично ограничаване правата на лице, все още единствено заподозряно в извършване на престъпление", посочват още от съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!