Шеф на Напоителни системи отива на съд за търговия с риба

OFFNews 30 август 2017 в 13:44 11751 0

Шеф на Напоителни системи отива на съд за търговия с риба

Бившият шеф на "Напоителни системи" в Шумен Юлиян Вълчев ще бъде изправен пред съда за това, че подпомагал незаконно улова и търговията на риба.

Той е обвинен за това, че от началото на август до 13 септември 2013 г. в землищата на с. Стоян Михайловски и с. Памукчии не е положил достатъчно грижи за стопанисването на повереното му имущество , като наредил на пазач да изпусне водата на язовир „Нови Пазар 1”, който се намира в землището на с. Стоян Михайловски и с. Памукчии, за да бъде извършен стопански риболов. Така причинил значителни вреди на „Напоителни системи” ЕАД - клон Черно море, в размер на 470 411 куб. м на стойност 49 003 лева. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години.

С изпускането на водите от язовира Вълчев улеснил стопанския риболов и съответно наемателя му - „Алгеа Индъстри“ ЕООД от Девня. Дружеството се занимавало с риболов на толстолоб, а шефът на "Напоителни системи" помагал в логистиката, като намирал работници за улов на рибата, участвал в заплащането на труда им, товаренето на уловената риба в микробуси на изкупвачите, претеглянето на улова на брега на язовира, продажбата й, включително приемане на сумата за продадената риба и предаването и на управителя на „Алгеа Индъстри“ ЕООД Денислав Стефанов. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или пробация, както и глоба от 100 до 300 лева.

Третото обвинение срещу Юлиян Вълчев е за това, че се е възползвал от служебното си положение, за да набави облага за частното търговско дружество в размер на 30 хил. лв. 

Това е втори обвинителен акт срещу бившия ръководител на „Напоителни системи“ в Шумен. До него се стигна, след като Апелативният съд във Варна върна делото на прокуратурата и с новия обвинителен акт той е предаден на съд по две нови обвинения. 

Процесът срещу Юлиян Вълчев започва на 18 септември 2017 г. в Шуменския окръжен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови