Седем души са обвинени за каналджийство. Ръководил ги афганистанец

OFFNews 01 март 2022 в 14:40 1713 0

Седем души са с обвинение за участие в организирана престъпна група за каналджийство и помагачество на чужденци, незаконно влезли в страната. Те са задържани на 28 февруари в София и областите Перник, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Седмината са обвинени за това, че от март 2020 г. са помагали срещу заплащане преминаването на нелегални мигранти през държавната граница от Турция, временното им пребиваване в България и извеждането им в Сърбия по пътя им към държави от Западна Европа.

Ръководител на групата е афганистанец, който поддържал контакти с каналджии в Турция и Сърбия, в т.ч. от афганистански произход. Уговарял с тях местата, където да бъдат посрещнати в страната на групи от по 8-10 до 20 човека. Идващите от Турция чужденци били посрещани с бусове и леки коли от участниците в групата (български граждани). Те били превозвани до различни селища в страната и настанявани в квартири. Впоследствие били транспортирани на групи до българо-сръбската граница, където получавали указания къде и как да я преминат.

При извършените претърсвания на жилища и лични обиски у един от обвинените за участие в групата са намерени и иззети 11 000 евро, за които се предполага, че са придобити от престъпна дейност. Трима от задържаните са осъждани, като двама от тях – за подпомагане на нелегални мигранти в страната.

Възможно е обвинения по досъдебното производство да бъдат предявени и на други, съпричастни с дейността на организираната престъпна група.

С прокурорски постановления на седмината обвинени е наложено задържане до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в Специализирания наказателен съд искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!