Съветът на Европа предложи група съдии да могат да разследват главния прокурор

OFFNews 25 януари 2021 в 22:11 2903 1

Снимка Council of Europe

Ръководителят на отдел "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел е изпратил нови писма с препоръки, свързани с подготвяните промени в българското законодателство за отговорността на главния прокурор, съобщава БТА.

Според Поарел обсъжданите в момента законодателни промени биха представлявали временно решение, а предвижданият начин за избор на независим прокурор, който да разследва главния държавен обвинител и висшестоящи служители, всъщност не осигурява действителна независимост.

Според Поарел този прокурор трябва да работи с мандат от три години. Той е предложил по-нататък да се помисли дали съдия или група съдии не биха могли да водят разследвания срещу главния прокурор.

Ръководителят на отдел "Човешки права" е препоръчал въвеждане на правила за отзоваване на главния прокурор, както и по-строги мерки за назначаването и отчетността на независимия прокурор, за сътрудничеството му с МВР, за възможността след края на мандата да бъде назначен за съдия, за разширяване на правомощията му за разследване на заместниците на главния прокурор, за осигуряване на способ за съдебен контрол над отказите му да предприеме разследване.

Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи междувременно изпрати нови 14 въпроса до българските власти по същите теми.

Евродепутатите питат дали се подготвят промени в обхвата на правомощията на главния прокурор, колко често той се намесва в решенията на подчинените прокурори, кой назнавчава ръководителя на българската прокуратура.

Останалите въпроси са свързани със собствеността и финансирането на българските медии, развитието на проверките по "Барселонагейт" и на записите с глас, подобен на гласа на премиера и снимките от резиденция "Бояна", предоставянето на т. нар. златни инвеститорски визи, изпълнението на препоръките на Европейската комисия по отношение на върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови