Съветът на ЕС даде зелена светлина за създаването на Европейска прокуратура

Последна промяна на 12 октомври 2017 в 15:32 13079 4

Европейският парламент одобри регулации, с които се създава европейска прокуратура. По този начин 20 държави членки на ЕС дават зелена светлина за създаването на новия орган, който ще се занимава с разследването на финансови престъпления. 

Новият орган е създаден по процедурата за засилено сътрудничество между страните членки, сред които и България, и ще разследва злоупотреби със средства по еврофондове и по измами с ДДС.

„На 12 октомври изискванията за учредяване на Европейска прокуратура бяха одобрени от страните членки, които участват в създаването ѝ”, се посочва в изявление на Съвета на ЕС. 

Към новия орган засега не са се присъединили Швеция, Холандия Малта, Унгария, Полша, Великобритания, Ирландия и Дания, но могат да го направят във всеки момент.

Седалището на прокуратурата ще е в Люксембург. Тя ще започне работа не по-рано от 2020 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31

4

panel

12.10 2017 в 23:27

Victimised , какъв ти е проблемът?
Защото твойта прокуратура работи добре и твойта държава не е най- корумпираната в Европа ( и почти в света -добре , че ги има африканските държави и Русия) ?
Лошо ли е да уеднаквяваме стандартите и в ПРАВОРАЗДАВАНЕТО?
Започва се от ПРАВОРАЗДАВАНЕ и стигаме до стандарт на живот!
Най- добрите прокурори- Цацата и Чайка!

-9299

3

wayOff

12.10 2017 в 19:55

Victimised а дано. Толкова проблеми ще си решим. Особено за малка страна като на,АТА това е голям шанс, както за територията така и за хората.

Младите хора с повече талант и амбиции ще имат огромни възможности

На хубавата ни земя ще се чувстват добре да живеят и работят хора от целия ЕС.

Да подобно на САЩ и Русия най-вероятно едни региони ще се специализират в едни индустрии а други в други. Може би ние ще се концентрираме в неща, които не са ми любими но в рамките на ЕС ще имам място на което да се развивам. Подобно някои други неща вероятно ще се чувстват добре да дойдат тук......

Честно казано ми е трудно да видя как малките държави подобни на България могат да са конкурентни без да са част от по-голяма общност. Дори ми е интересно дали Великобритания с 60-70милиона жители е достатъчно голяма държава за да е напълно отделена от ЕС. Норвегия и Швейцария например макар и извън ЕС са силно интегрирани, може би повече от нас в известен смисъл.

А в малките държави както виждаме е трудно да се противодейства на престъпност и корупция. Тия явления до голяма степен са трансгранични. Обвиняваме нашите политици и олигарси, но зад всеки от тях прозират връзки извън България, реално тия дето обвиняваме са проекция на една международна престъпност,на която ние като малка държава не можем да противостоим по много причини

14821

2

Victimized

12.10 2017 в 19:09

Усещате ли задаването на Федеративна Република Европа

3965

1

Hissarion

12.10 2017 в 15:58

Джийзъса вече е изготвил искане за оставката им.