САЩ: Корупция сред органите на реда и съда пречи на борбата с трафика на хора в България

OFFNews 02 юли 2021 в 08:56 2070 0

България все още не изпълнява напълно минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия в тази посока. Това се посочва последния Доклад за трафика на хора на Държавния Департамент на САЩ.

В документа се казва, че въпреки пандемията от Covid-19 българското правителство е демонстрирало по-големи усилия при борбата срещу трафика на хора, съобщи БНР. Сред посочените положителни стъпки са увеличаването на финансирането за национална стратегия, даване на повече средства за деца в кризисните центрове и сътрудничество на международната сцена, което включва създаване на брошура за работещите в чужбина българи с информация за техните права.

В същото време управляващите не са изпълнили минимални стандарти в няколко ключови области. Сред тях са незначителните присъди срещу мнозинството от осъдени трафиканти. Нещо, което според документа, може да подкопае усилията за справянето с проблема. 

В доклада е добавено „Корупцията сред органите на реда и съдебните органи продължава да пречи на напредъка и предполагаемо съучастничество в престъпления, свързани с трафик (на хора), продължава да съществува безнаказано.“

България също е представена като една от страните, които са основни източници на трафик на хора в Европейския съюз. Това е 21-ят доклад на Държавния департамент по темата, в който са представени 188 държави.

Новият доклад обхваща периода от 1 април 2020 г. до 31 март 2021 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови