Ексклузивно Борисов предложи Даниел Митов за премиер (обновена)

Сърбия пак отказа да екстрадира Цветан Василев

OFFNews Последна промяна на 05 април 2017 в 19:50 4877 1

Цветан Василев

Апелативният съд в Белград анулира днес за втори път решението, с което бе одобрена екстрадицията на банкера Цветан Василев, и нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.

Това обяви говорителката на Апелативния съд Миряна Пилич, цитирана от БТА. Процедурата по екстрадиция на Василев е пред Апелативния съд за втори път. Тази институция отмени през март 2015 г. решението за екстрадиция и върна въпроса към Висшия съд за решение.

Висшият съд два пъти взе решение за екстрадиция, последното през април миналата година. Но тъй като за предаването се взимат решения, а не присъди, те могат неограничен брой пъти да се връщат обратно към Висшия съд.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини Цветан Василев задочно за длъжностно присвояване на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка.

Той се предаде сам на властите на 16 септември 2014 г., след като в Сърбия бе получено известието за неговото издирване.

Наложена му е мярка за неотклонение "подписка".

На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Цветан Василев, но решението бе обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г.

Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.

Неотдавна медиите в Белград писаха, че Василев е подал молба за убежище в Сърбия, но не е известно взето ли е решение за тази молба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови