Сарафов уволни зам.-шефа на Окръжната прокуратура в Стара Загора

Наредено е всички съдействали на разследването за раненото с макетен нож момиче да получат защита

OFFNews 01 август 2023 в 13:12 6493 1

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на прокурор Георги Видев като заместник административен ръководител на Окръжна прокуратура-Стара Загора, съобщиха от държавното обвинение след случая с нарязаното с макетен нож момиче.

На среща в Съдебната палата с ръководството на Окръжната прокуратура-Стара Загора Сарафов изразил остро възмущение от сериозните пропуски, допуснати в работата на Видев при определянето на мярката за процесуална принуда спрямо обвиняемия Георги Георгиев в заседанието на 5 юли 2023 г. И бил категоричен, че Георги Видев не притежава необходимите професионални и управленски качества, за да заема поста на зам. окръжен прокурор на Стара Загора. Видев веднага подал оставка, става ясно от съобщението на обвинението.

Сарафов е разпоредил на екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура да извърши проверка на работата на Георги Видев и на Десислава Първанова от РП-Стара Загора за период от 2 г.

Борислав Сарафов очаква от ръководството на Окръжната прокуратура в Стара Загора да създаде организация и условия за пълно и задълбочено разследване на случая, както и за приключването му в кратки срокове с цел осигуряване на справедливост. Към момента спрямо обвиняемия Георги Георгиев се водят две досъдебни производства – за нанасяне на средна телесна повреда и за закана с убийство.

По първото обвинение Георги бе пуснат на свобода, защото съдебно-медицинската експертиза доказа лека телесна повреда. След разразилия се скандал с нарязаното от Георгиев с макетно ножче 18-годишно момиче прокуратурата повдигна второто обвинение, а съдът остави в ареста извършителя на престъплението. 

При необходимост в хода на разследването прокурори от ВКП са в готовност да окажат незабавна методическа помощ за срочно приключване на разследването с оглед внасяне на обвинителен акт спрямо извършителя на тежките криминални деяния, като се отчетат и утежняващите вината обстоятелства – наложените предходни наказания спрямо обвиняемия, тежестта и обществената опасност на извършеното, посочват днес от държавното обвинение.

На окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов е разпоредено прокуратурата, съвместно с органите на МВР, да осигури защита на всички свидетели и лица, съдействали в хода на разследването.

"Възложени са и проверки по твърдения за други извършени престъпления срещу личността на територията на Стара Загора и областта. При установяването на достатъчно данни и събирането на доказателства следва извършителите на престъпните деяния незабавно да бъдат привлечени към наказателна отговорност", заявяват от държавното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

01.08 2023 в 18:42

Мутро барока в Стара Загора веднага да сведе глава, че става лошо

Със задоволство следя ситуацията, поразмърдаха се и за колко дълго ще се вземат правилните действия като оставки и уволнения.

За други по-тежки парично прояви, мъмрене.

За емоционални с протести, уволнения.

Все файда.

Местни избори идват...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика