Сарафов разпореди проверка на 25 преписки и производства, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса

OFFNews 06 февруари 2024 в 14:01 1166 0

Сарафов

Снимка БГНЕС

Борислав Сарафов

И. ф. главен прокурор Борислав Сарафов е разпоредил служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с убития Мартин Божанов - Нотариуса.

Справка в деловодната система на прокуратурата сочи, че от 2004 г. до настоящия момент има 25 преписки и досъдебни производства, в които той е бил обвиняем, жалбоподател, свидетел и др.

По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийската районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти и други. Сред преписките в СРП е и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е постановен отказ от образуване на досъдебно производство. По отделени материали от същата преписка в СГП през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27 декември 2023 г., изтъкват от държавното обвинение.

Във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от СРП, както и от други прокуратури, на въззивните прокуратури се възлага преглед на всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите, допълват от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки