Съпрузи задържани в Германия за търговия с бебета в Гърция

OFFNews 05 май 2021 в 17:27 1912 0

Съпрузите В. П. и К.П за задържани в германския град Нойнкирхен, провинция Саарланд, в изпълнение на издадена от Специализирана прокуратура Европейска заповед за арест. Те са привлечени като обвиняеми на 1 февруари за участие в организирана престъпна група за търговия с новородени бебета в Гърция. 

За участие в групата е привлечен и В.А. (син на К.П.). Той е задържан на българска територия на 12 февруари от служители на ГДБОП и в момента е в следствения арест с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, определена му от Специализирания наказателен съд. С постановления на наблюдаващ прокурор на В.П. и К.П. е наложено задържане за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда, след като бъдат предадени на българските съдебни власти. 

Тримата участници в групата набирали в различни селища на страната бременни жени, склонни да продадат зад граница новородените си деца срещу обещано възнаграждение – най-често между 5000 и 7000 лева. Впоследствие жените били превеждани в Република Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, те били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета. 

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че престъпното сдружение е започнало дейността си през 2015 г. До момента са установени 9 жени - всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в съседна Гърция. 

Предстои двамата обвиняеми, задържани в Германия, да бъдат предадени на българските власти. 

Наказанията, които могат да получат за извършените престъпления, съгласно чл. 159 от НК, са от 5 до 15 г. лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови